Dyson krijgt gelijk in zaak: stofzuigers zijn minder zuinig met energie dan hun label doet vermoeden

Laatste update: 7 februari 2024 door Bram

We gaan er als consumenten vanuit dat de energielabels die bij stofzuigers zitten kloppen. Echter blijkt dit niet zo te zijn. Dyson heeft aangegeven dat concurrenten Bosch en Siemens verkeerde energielabels hebben. Het energielabel is gunstiger dan de werkelijkheid.

Het energieverbruik van de stofzuigers wordt getest met een lege zak en dit is volgens Dyson niet realistisch. De rechter geeft inderdaad Dyson gelijk. Met een volle stofzuigerzak verbruiken de stofzuigers het dubbele aan energie. Er zijn dus modellen op de markt die momenteel een energielabel A hebben, terwijl ze dat helemaal niet verdienen.

Verordening

De rechters in Luxemburg geven Dyson nu gelijk en zetten een streep door de verordening uit 2014 die voorschrijft dat op alle stofzuigers een label moet zitten dat de energie-effici├źntie aangeeft.

Het gerecht had het verzoek tot vernietiging van de verordening in 2015 afgewezen, maar in hoger beroep bepaalde het EU-Hof dat dat vonnis niet goed was gemotiveerd. Het oordeel is nu dat het werkelijke energieverbruik tijdens het stofzuigen leidend moet zijn.

De Europese Commissie moet de verordening nu gaan aanpassen. Brussel kan nog wel in hoger beroep gaan en heeft daarvoor twee maanden.

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/2778526/je-stofzuiger-gebruikt-meer-energie-dan-je-denkt