Levensduur stofzuigers: Hoe lang gaan stofzuigers mee?

Laatste update: 7 februari 2024 door Bram

Hoelang de levensduur van een stofzuiger is, is moeilijk te zeggen. Wel kunnen we zeggen dat er een paar factoren impact hebben op de levensduur van je stofzuiger. Denk aan het aantal uren dat je stofzuigt, hoeveel vuil je stofzuigt, wat je stofzuigt en hoe je met het apparaat omgaat. Ook het onderhoud van een stofzuiger is erg belangrijk. Door regelmatig de stofzuiger te reinigen kun je de levensduur van je stofzuiger enorm verlengen. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van de stofzak en het reinigen van de filters.

Bekendere merken zijn wat betrouwbaarder en hebben een langere levensduur. Ook hebben dit soort merken vaak een motorgarantie, zo bieden AEG en Bosch een motorgarantie aan van 10 jaar. Momenteel is dit de best beoordeelde stofzuiger van AEG: AEG VX82-1-ECO.

Op de vraag: Hoe lang gaat een stofzuiger mee? Kunnen we alleen antwoorden dat dit verschilt per stofzuiger, zo zijn er stofzuigers die 1 jaar mee gaan maar ook stofzuigers die meer dan 10 jaar mee gaan. Gemiddeld gaan stofzuigers ongeveer 5 jaar mee.

Wel kun je met een aantal zaken rekening houden, denk bijvoorbeeld aan garantie, maar kijk ook of een stofzuiger makkelijk te repareren is en of de filters van een stofzuiger makkelijk te vervangen zijn. Lees hier meer over deze onderwerpen en verleng zo de levensduur van je stofzuiger:

Motorgarantie – Kies voor een betrouwbaar merk

Het kan altijd wel eens voorkomen dat een apparaat eerder stuk gaat dan verwacht. Zo kan een motor van de stofzuiger al binnen een paar weken ermee stoppen of plots na twee jaar. Leveranciers kunnen hier vaak weinig aan doen en dit willen ze zelf liever niet. Om de betrouwbaarheid van hun producten te garanderen geven veel merken daarom ook product- of motorgarantie.

MerkMotorgarantieBeste beoordeelde stofzuiger
AEG10 jaarAEG VX82-1-ECO
Bosch10 jaarBosch Unlimited 8 BCS82BL24
Dyson5 jaar en op snoerloze stofzuigers 2 jaarDyson V12 Slim Absolute
Miele2 jaarMiele Complete C3 EcoLine Comfort
Nilfisk2 – 5 jaar (verschilt per model)Nilfisk Select MBCO13P08A1 Parket
Numatic6 jaarNumatic HVN-200 Henry Next
Philips2 jaarPhilips Performer FC8784/09
Rowenta2 jaarRowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890
Motorgarantie per merk en best beoordeelde stofzuiger per merk

Bij het kopen van een stofzuiger van één van de bovenstaande merken is het belangrijk dat je na aanschaf van het product deze registreert. Door het product te registeren kun je gebruik maken van de motorgarantie wanneer je stofzuiger kapot gaat.

Lees op per merk welke garanties er gelden en hoe je daar gebruik van kunt maken.

Repareren: gooi niet meteen je stofzuiger weg

Veel stofzuigers worden al bij het oud vuil gezet zonder dat ze echt kapot zijn. Vaak is een van de onderdelen van de stofzuiger kapot, bijvoorbeeld de slang, en werkt de rest van de stofzuiger nog prima. Het is vaak goedkoper om ergens een vervangend onderdeel te scoren dan een hele nieuwe stofzuiger te moeten aanschaffen.

Vervangen van filters en accessoires

Vaak komt het zelfs voor dat stofzuigers helemaal niet kapot zijn en verliezen ze bijvoorbeeld hun zuigkracht doordat er een verstopping in de stofzuiger zit of dat de stofzuigerzak vol is. Check altijd dit eerst voordat je de stofzuiger weggooit. Daarnaast zijn filters en accessoires vaak los te kopen, hieronder vind je een overzicht per merk waar je filters en stofzuigerzakken kunt kopen.

MerkStofzuigerzakkenFilters
AEGAEG stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
BoschBosch stofzuigerzakken Bekijk nieuwe filters
DysonGeen stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
MieleMiele stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
NilfiskNilfisk stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
NumaticNumatic stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
PhilipsPhilips stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
RowentaRowenta stofzuigerzakkenBekijk nieuwe filters
Verleng de levensduur van je stofzuiger door af en toe stofzuigerzakken, filters en accessoires tijdig te vervangen.

Extra tips voor het verlengen van de levensduur van de stofzuiger

  1. Trek niet te hard aan de slang van een stofzuiger – door het hard trekken aan de slang kunnen er beschadigingen ontstaan en zelfs scheurtjes waardoor de zuigkracht flink zal afnemen.
stofzuigerslang beschadigd

2. Laat een stofzuiger niet vallen – in de stofzuiger zelf zitten redelijk kwetsbare onderdelen, wees dus voorzichtig met de stofzuiger.

3. Zorg dat je regelmatig de stofzuigerzak vervangt.

4. Controleer om de paar maanden of je stofzuiger nergens verstopt zit met haren of ander vuiligheid.

Wil je zeker weten dat je een goede stofzuiger kiest? Lees dan meer over de beste stofzuiger gekozen door consumenten.

Hoe lang gaat een stofzuiger mee?

Dit afhankelijke hoevaak je een stofzuiger gebruikt en hoe je de stofzuiger onderhoudt. Over het algemeen hebben de stofzuigers van bekende merken als Bosch en Miele de langste levensduur. Ook geven dit soort merken een motorgarantie om de betrouwbaarheid van hun producten te garanderen.

Welke stofzuiger gaat het langst mee?

Dat is heel moeilijk te zeggen en dat hebben we niet getest. Wel is over het algemeen bekend dat de stofzuigers van de bekendere merken een langere levensduur hebben. Zelf kun je de levensduur van je stofzuiger ook verlengen door deze goed te onderhouden.

Bij het kopen van een stofzuiger letten op de levensduur belangrijk?

Goedkoop is vaak duurkoop. Lees daarom bij het kopen van een nieuwe stofzuigers altijd de reviews van de gebruikers en kies voor de bekendere merken. Tegenwoordig staan er veel stofzuigers te koop die laaggeprijsd zijn, maar niet heel betrouwbaar zijn. Levensduur van dit soort apparaten zijn vaak niet erg lang.

Wat bepaalt de levensduur van een stofzuiger?

De levensduur van een stofzuiger hangt vaak af van de motor van het apparaat. Daarom geven sommige merken ook motorgarantie. Er zijn zelfs merken die maar liefst 10 jaar motorgarantie geven op de motor van een stofzuiger. Let bij het kopen van een nieuw product altijd op dat je deze ook direct registreert, anders kom je vaak niet meer in aanmerking van de garantie.