In het kort:

  • We hebben reviews bij webwinkels gevonden
  • Op dit moment wordt de AEG HX6-27BM - Kruimelzuiger stofzuiger het beste beoordeeld met een gemiddelde score van 9.1

De onmisbare kruimeldief: een volwassen apparaat

Wie kan nog zonder een kruimeldief in de keuken? U weet wel, de handstofzuiger voor de kruimels, dat beetje stof en ander klein afval – doorgaans vooral etenswaren en nog specifieker: hagelslag- in huis. De kruimelzuiger maakte de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling door. Zo zijn ze tegenwoordig beschikbaar met drie soorten accu’s (Li-ion, Ni-cad en Ni-MH) en zijn er zuigers die uitgerust zijn met een uitwasbare stofzak en leverbaar zijn met steel voor het zuigen van kruimels op grotere hoogte. En wat te denken van zogenaamde nat-droog zuigers, kruimeldieven waarmee je dus ook ‘nat kleinafval’ kunt zuigen dus. Verder is de zuigkracht de afgelopen jaren sterk verbeterd en zijn er uitvoeringen op de markt die voorzien van allerhande opzetstukken en borstels.

De basismodellen

Het is haast ondoenlijk om zo even aan te geven wat nou eigenlijk de beste kruimeldief is. Dat ligt er namelijk maar aan waarvoor je de zuiger vooral wilt gebruiken, hoe vaak je de kruimeldief pakt en hoe lang je doorgaans met je kruimeldief zuigt. Toch is het prima mogelijk om onderscheid te maken tussen het grote aanbod van kruimelzuigers op de markt. Dan is het echter handig om onderscheid in gebruik te maken. De meeste mensen gebruiken de kruimeldief alleen voor het opzuigen van stukjes koek en brood en ander huiselijk (maar klein) ongemak. Laten we dat de basisklasse noemen. In deze klasse geldt de uitvoering van Black & Decker – en dan specifiek de WDB115WA-QW als een topper. Deze uitvoering heeft een accuduur van 7,5 minuut en kent een prima prijs-kwaliteitsverhouding. De Black & Decker zuigt ook nat en de accuduur is gezien de prijs prima in orde.

Voor in de auto

Behalve aan de keukentafel en in de keuken, wordt de kruimeldief ook vaak gebruikt door mensen die de auto willen stofzuigen en dus ook de lastige plekjes helemaal schoon willen hebben. Wie daar specifiek een zuiger voor zoekt, die kan meer dan prima uit de voeten met de Philips FC6149/01. Deze uitvoering is behoorlijk duurder dan de basiszuiger van Black & Decker maar is dat ook zeker waard. De zuiger bereikt al dan niet met behulp van de handige de opzetstukken en de al even praktische flexibele slang moeilijke en krappe ruimtes zonder problemen. Met de accu werk je elf minuten, net voldoende dus om alle plekjes in de auto heel goed schoon te krijgen.

Wieltjes voorkomen krassen

Mensen die net even een betere kruimeldief willen, laten we het de middenklasse plus noemen, die kiezen vaak voor de HX6-10SW van AEG, voorzien van zuigmond die uitschuifbaar is en voorzien van wieltjes aan de onderzijde. Moeilijke plekken? Dan schuif je de zuigmond er dus gewoon verder uit. Met de wieltjes voorkom je krassen op de meer kwetsbare oppervlakten. Op die manier laat de kruimelzuiger geen sporen na.

Alleskunner

Er zijn mensen die nóg meer verwachten van hun kruimelzuiger en een allround machine zoeken. Een apparaat dat overal voor ingezet kan worden dus. In die groep lijkt de PD1420LP-QW van opnieuw Black & Decker toch echt een aanrader. Deze machine mag gerust uitermate veelzijdig genoemd worden met een wat langere slang, diverse opzetstukken en de eenvoudige manier waarop ook hogere plekken van kruimels ontdaan kunnen worden. Ondanks deze bijzonder sterke alleskunner van Black & Decker, is er toch nog een serie apparaten die daar nog weer net even weer boven zitten. Zeg maar de Champions League van de kruimeldieven vormen. In dat kader zou je kunnen zeggen dat in deze klasse ook meteen de allerbeste kruimeldieven uitkomen en zou je dus kunnen stellen dat de alom geprezen Dyson V7 Trigger gezien mag worden als beste kruimeldief op de markt. Want dit apparaat kan gerust gezien worden als een van de beste kruimeldieven die bestaat.

Enorme ontwikkeling

Wat deze zuiger dan zo bijzonder maakt? Welnu, dat is zeker de enorme zuigkracht en de extra opzetstukken van dit multifunctionele en krachtige apparaat. De miniborstel maakt het opzuigen van vuil bijvoorbeeld een eenvoudige klus en voor de meer kwetsbare plekken gebruik je de speciale kierenzuigmond of de ook al heel praktische reliefborstel. De accu is ook al zeer sterk en gaat liefst een half uur mee. In die tijd kan menigeen haast met deze kruimeldief heel het huis schoonmaken en kan de gewone, grote stofzuiger zo de deur uit. De Dyson staat symbool voor de enorme ontwikkeling die de kruimeldief de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Van wat sullig, kleurloos en standaard zuigertje dat je overal zag hangen in de keukens in Nederland tot zeer krachtige en bovendien multifunctionele en zeer volwassen en krachtige apparaten.

Veel huishoudens hebben nog altijd de voorkeur voor de gouden combi: bezem & kruimelzuiger. Even snel wat opzuigen zit er niet in met een normale stofzuiger. Veel mensen kiezen daarom voor de simpele bezem. Klaar? Even met de kruimelzuiger eroverheen en alles is weer schoon.