Wat is nu een krachtige stofzuiger? Men denkt vaak dat dit enkel in wattage te meten is echter is dit onjuist. Wattage heeft enkel te maken met hoeveel stroom een stofzuiger verbruikt. Eigenlijk wil je juist geen stofzuiger met een hoog wattage. Je wilt een stofzuiger met een flinke zuigkracht. Zie de top 10 krachtige stofzuigers, kortom stofzuigers met een flink zuigvermogen.

Top 10 krachtige stofzuigers

Wat zegt wel veel over hoe krachtig een stofzuiger is?

Volgens de consumentenbond een efficiënt mondstuk en een gesloten luchtstroom. Een efficient mondstuk zal zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht tussen de vloer en het mondstuk kan ontsnappen. Daarnaast wil je dat de lucht in je stofzuiger zo efficient mogelijk door de stofzuiger heen kan stromen. Iedereen kent wel het klepje op de stofzuiger buis die je kunt opzetten. Wanneer deze openstaat merk je direct dat de stofzuiger flink wat zuigkracht verliest. Bij een krachtige stofzuiger zal de lucht dus efficient kunnen stromen.

klepje stofzuiger

Waarom denkt iedereen gelijk aan wattage i.c.m. zuigkracht?

Fabrikanten hebben lang geadverteerd met flinke wattages waardoor de consument wattage ging gebruiken om de prestaties van stofzuigers te meten. Uiteindelijk heeft een wet hier verandering in gebracht. De EU wil uiteraard niet dat stofzuigers meer en meer stroom gaan gebruiken en heeft daardoor een wet ingevoerd die fabrikanten stimuleert om krachtige stofzuigers te maken met juist een lage wattage. Vanaf september 2017 mogen stofzuigers zelfs maar maximaal 900 watt gebruiken.