Welke stofzuiger kiezen?

Laatste update: 7 februari 2024 door Bram

Vroeger was het kiezen van een stofzuiger niet zo moeilijk, je bezocht gewoon een elektronicawinkel en liet je informeren door de verkoper. Vaak was het model dat beschikbaar was en binnen je budget paste, de juiste keuze. Maar tegenwoordig is de situatie een beetje veranderd. Je hebt tegenwoordig de mogelijkheid om online onderzoek te doen en zo de beste stofzuiger te vinden die bij je behoeften past. Dankzij het uitgebreide aanbod en de vele vergelijkingswebsites kun je de stofzuiger vinden die het beste aansluit bij je persoonlijke voorkeur en vereisten, waardoor het kiezen van een stofzuiger nu veel gemakkelijker is geworden.

De keuze voor de juiste stofzuiger blijft een uitdaging. Afgaan op advies van een website is niet altijd de beste optie, aangezien elk huishouden uniek is en wat bij een ander werkt, hoeft niet per se te werken voor jou. Bijvoorbeeld, een stofzuiger die geschikt is voor een huishouden met parketvloeren, werkt minder goed op een huis met een tapijtvloer.

Om de vraag “Welke stofzuiger moet ik kiezen?” te beantwoorden, hebben we hieronder een stappenplan opgesteld waarmee je zelf de beste stofzuiger kunt vinden.

#1 Type vloerbedekking – Harde of zachte vloer?

Kijk altijd voor welke vloertype een stofzuiger geschikt is

Elke stofzuiger wordt geleverd met accessoires, denk hierbij aan borstels en opzetstukken. Deze accessoires zijn speciaal ontwikkeld voor verschillende doeleinden, zo is een parketborstel speciaal voor kwetsbare vloeren (parket vloer) en een gemotoriseerde borstel vaak voor zachte vloeren.

Wanneer een stofzuiger koopt wil je dat deze goed kan stofzuigen op jouw vloer, het is daarom van belang om te kijken wat je nodig hebt. Heb je een parketvloer kies dan voor een parketstofzuiger. Heb je huisdieren, dan is het weer belangrijk dat de stofzuiger wordt geleverd met een turboborstel.

Verschillende soorten vloeren:

#2 Het model stofzuiger

verschillende type stofzuigers
Kies je voor een traditionele stofzuiger, steelstofzuiger of misschien een robotstofzuiger?

Er zijn tegenwoordig diverse soorten stofzuigers waaruit je kunt kiezen. Vroeger had je enkel de keuze tussen een traditionele stofzuiger met of zonder zak, maar nu zijn er ook andere modellen beschikbaar, zoals de steelstofzuiger en de robotstofzuiger. Uiteraard is er ook nog de handzame kruimeldief, dit model wordt vooral gebruikt voor kleine oppervlaktes.

Stofzuiger met zak

stofzuigers met zak

Deze stofzuigers hebben een stoffen zak die het vuil opvangt en die regelmatig vervangen moet worden. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten stofzuigers.

Stofzuiger zonder zak

stofzuiger zonder zak

Deze stofzuigers hebben geen stoffen zak en gebruiken in plaats daarvan een stofbak die geleegd kan worden. Ze zijn duurder dan stofzuigers met zak, maar de onderhoudskosten zijn lager.

Steelstofzuiger

steelstofzuigers

Dit zijn lichtgewicht stofzuigers die gemakkelijk te manoeuvreren zijn. Ze zijn ideaal voor kleine huizen en appartementen omdat ze minder ruimte innemen dan traditionele stofzuigers.

Robotstofzuiger

robotstofzuigers

Dit zijn volledig geautomatiseerde stofzuigers die programmeerbaar zijn om regelmatig schoon te maken. Ze zijn ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om te stofzuigen.

#3 Stofzuiger met of zonder zak

Keuze kunnen maken voor het model stofzuiger? Dan is het belangrijk om te beslissen of je een stofzuiger met of zonder zak wilt. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we ze voor je opgesomd:

  • Met een stofzuiger met zak kom je zo min mogelijk in contact met het opgezogen vuil. Bij een stofzuiger met zak kom je in contact met vuil wanneer je het reservoir leegt.
  • Met een stofzuiger met zak heb je minder onderhoud. Een stofzuiger zonder zak moet je legen en schoonmaken om te voorkomen dat deze verstopt raakt of stuk gaat.
  • Met een zakloze stofzuiger heb je geen kosten voor stofzuigerzakken.
  • Een stofzuigerzak dient ook als filter voor de stofzuiger.
  • Over het algemeen heeft een stofzuiger met zak meer zuigkracht, maar tegenwoordig zijn er ook zogeheten cycloon stofzuigers, deze modellen behouden wel hun zuigkracht wanneer het reservoir vol zit.
  • Ook zorgt een stofzuigerzak vaak voor meer demping in geluid, hierdoor zijn stofzuigers met zak vaak stiller.

Ook moet je rekening houden met de levensduur van een stofzuiger. Doordat de onderdelen van een zakloze stofzuiger in contact komen met vuil, zal er sneller slijtage toe treden. Aangezien de onderdelen van een stofzuiger zonder zak in aanraking komen met vuil, zullen deze eerder slijten dan die van een stofzuiger met zak. Daarentegen is zijn de aanschafkosten van een zakloze stofzuiger lager.

#4 Een huishouden met huisdieren

Als je huis een of meerdere huisdieren heeft, is het verstandig om te kiezen voor een stofzuiger met een turboborstel. Dit type borstel is speciaal ontworpen om beter haren van huisdieren op te zuigen dan een reguliere borstel.

Er zijn tal van stofzuigers beschikbaar die met een turboborstel worden geleverd, maar je kunt ook overwegen een speciaal “animal of Cat & Dog” model te kiezen. Bij dit type stofzuiger weet je zeker dat de borstel en de zuigkracht aangepast zijn aan het opzuigen van huisdierharen. Helaas zijn deze modellen wel duurder. Wees gerust, er zijn veel stofzuigers die geschikt zijn voor huisdieren, zolang ze maar de juiste borstel en voldoende zuigkracht hebben.

#5 Geluidsniveau van de stofzuiger

Kun je alleen stofzuigen op tijden dat er mensen thuis zijn, denk aan huisgenoten en aan buren. Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een stofzuiger die weinig geluid produceert. Je kunt hiermee niet alleen gezeur voorkomen, maar voor je zelf kan het ook wat relaxter zijn wanneer een stofzuiger niet zoveel herrie maakt.

Stofzuigers zijn helaas bekend om hun lawaaiige geluidsproductie, gezien de kracht die ze moeten leveren. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel stille stofzuigers beschikbaar die een stuk minder geluid produceren dan traditionele stofzuigers. Wij beschouwen een stofzuiger als stil als het geluidsniveau minder dan 60 decibel is, terwijl normale stofzuigers tussen de 70 en 80 decibel produceren.

#6 Grote of kleine ruimtes

Houdt ook rekening met de grootte van de ruimtes in je huis. Voor elke type stofzuiger is dit relevant. Zo let je bij een steelstofzuiger en robotstofzuiger op de gebruiksduur. Bij een traditionele stofzuiger let je bij de actieradius, deze actieradius wordt bepaald door de lengte van het snoer. Tel bij de lengte van het snoer nog drie meter bij (lengte van de slang) en je weet de actieradius van een stofzuiger.

#7 Liever niet te zwaar te tillen?

Een traditionele stofzuiger weegt gemiddeld ongeveer 6 kilo en hoewel hij op wielen achter je aan rolt, kan het tillen en verplaatsen ervan vervelend zijn als je niet zwaar kunt tillen of mag tillen. Om deze reden kan het verstandig zijn om een lichtgewicht stofzuiger te overwegen, zodat je niet achteraf ontdekt dat de stofzuiger te zwaar voor je is.

Als alternatief kun je een steelstofzuiger kiezen, die over het algemeen veel lichter zijn en gemakkelijker te tillen zijn. Het is echter belangrijk om te bedenken dat je de stofzuiger tijdens het stofzuigen volledig in één hand bedient, waardoor hij zwaar kan aanvoelen tijdens het stofzuigen, vooral als je hem op moeilijk bereikbare plekken gebruikt of het plafond stofzuigt. Bovendien is het goed om te letten op de positie van de motor van de steelstofzuiger. Als de motor laag zit, zal het minder zwaar zijn om de stofzuiger vast te houden.

#8 Allergieën – Vergeet ook het filter niet!

Tegenwoordig zijn de meeste stofzuigers voorzien van goede HEPA-filters, deze filters zorgen ervoor dat het opgezogen fijnstof wordt gefilterd en niet in de lucht wordt geblazen. Toch is het bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger belangrijk om te controleren welk type HEPA-filter deze heeft. Hoe beter de filtratie is, hoe meer fijnstof er wordt gefilterd. Dit is vooral van belang als je last hebt van een stofallergie. Het is dus zeker aan te raden om te kiezen voor een stofzuiger met een goede HEPA-filter om te zorgen voor een optimale filtering van fijnstof.

Er zijn verschillende soorten HEPA-filters, waaronder:

  1. Type HEPA-filter: Dit is het originele HEPA-filter en kan 99,97% van de deeltjes van 0,3 micrometer opvangen.
  2. ULPA-filter: Dit filter heeft een hogere efficiëntie dan HEPA-filters en kan 99,999% van de deeltjes van 0,12 micrometer opvangen.
  3. Wasbaar HEPA-filter: Dit filter kan herhaaldelijk worden gewassen en hergebruikt, maar heeft meestal een lagere efficiëntie dan wegwerp-HEPA-filters.

Het is belangrijk om te weten welk type HEPA-filter wordt gebruikt in een apparaat om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereiste efficiëntie en het gewenste niveau van filtratie biedt.

Wat is in onze ogen de beste keuze?

Als je geen specifieke eisen hebt en gewoon een stofzuiger zoekt voor een normaal huishouden, is het vaak voldoende om te kiezen voor de beste stofzuiger op de markt. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de beste stofzuiger, zoals de zuigkracht, de grootte en het type van de stofbak, de filters, het geluidsniveau en de gebruiksvriendelijkheid.

Om de keuze gemakkelijker te maken, selecteren we vaak de beste stofzuiger op basis van consumentenreviews. Naast het kiezen van de beste stofzuiger op basis van consumentenreviews, is het ook handig om te kijken naar extra functies die de stofzuiger biedt, zoals verschillende zuigmonden voor verschillende oppervlakken, snoerlengte en wendbaarheid, en het gemak van het legen van de stofbak. Zo kun je een stofzuiger vinden die niet alleen voldoet aan je behoeften, maar ook past binnen je budget en biedt wat extra’s.

Momenteel de best beoordeelde stofzuiger:

Miele Complete C3 EcoLine Comfort

Met een 9.1 en 1355 reviews is dit de best beoordeelde stofzuiger die op minstens 2 webwinkels te koop is. Deze stofzuiger valt in de categorie: Traditionele stofzuigers. Het geluidsniveau van de stofzuiger is Gemiddeld (70 tot 75 dB). De stofzuiger weegt 8,2 kg. Verder is het een stofzuiger met zak. De stofzuiger wordt goed beoordeeld vanwege de kwaliteit van de stofzuiger en de zuigkracht.

Met een 9.1 en 1355 reviews is dit de best beoordeelde stofzuiger die op minstens 2 webwinkels te koop is. Deze stofzuiger valt in de categorie: Traditionele stofzuigers. Het geluidsniveau van de stofzuiger is Gemiddeld (70 tot 75 dB). De stofzuiger weegt 8,2 kg. Verder is het een stofzuiger met zak. De stofzuiger wordt goed beoordeeld vanwege de kwaliteit van de stofzuiger en de zuigkracht.