De beste robotstofzuigers van 2024

Laatste update: 7 februari 2024 door Bram

Tegenwoordig functioneren robotstofzuigers uitstekend in vergelijking met vroeger. In het verleden reden robotstofzuigers willekeurig door de kamer en botsten overal tegenaan, zonder de kamer grondig te stofzuigen voordat ze terugkeerden naar het laadstation. De robotstofzuigers van tegenwoordig daarentegen weten hoe de omgeving eruit ziet door deze te scannen en bedenken zelf de meest efficiënte manier om te stofzuigen. Ze bakenen bijvoorbeeld eerst de kamer af door langs de zijkanten te rijden en zigzaggen vervolgens binnen deze kader. Kortom, de robotstofzuigers van tegenwoordig zijn uiterst effectief in het grondig reinigen van je kamer.

Op deze pagina hebben we alle benodigde informatie verzameld om je te helpen bij het kiezen van de beste robotstofzuiger voor jouw huishouden. Je zult hier de hoogst beoordeelde robotstofzuiger vinden, gebaseerd op feedback van consumenten, en een top 10 met goede alternatieven. Bij elk model staan de belangrijkste specificaties, de prijs en informatie over waar de stofzuiger te koop is. Bovendien bieden we waardevolle inzichten en informatie die je nodig hebt bij het kopen van een nieuwe robotstofzuiger.

beste robotstofzuiger

De best beoordeelde robotstofzuiger van 2024

Bij het kiezen van een product vinden wij het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van consumenten. Zij zijn immers de eindgebruikers en hebben het product daadwerkelijk gebruikt. Hieronder vind je dan ook de beste robotstofzuiger op basis van consumentenervaringen. Naast de beoordeling van consumenten is het ook van belang om rekening te houden met jouw eigen situatie en de volgende factoren te overwegen:

 • Navigatiemethode: hoe navigeert de robotstofzuiger en is dit efficiënt?
 • Gebruiksduur: wat is de gebruiksduur van een robotstofzuiger en is dit voldoende voor jouw kamer?
 • Schoonmaakresultaat: hoe effectief is de robotstofzuiger in het schoonmaken en is dit voldoende voor jouw behoeften?
 • Functies: elke robotstofzuiger heeft specifieke functies die het product goed maken, daarom is het belangrijk om hier ook naar te kijken.
Blaupunkt Bluebot Xtreme

Blaupunkt Bluebot Xtreme

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 285 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 56 dB (vrij stil), de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Alternatieven: top 10 met goede robotstofzuigers

Het is belangrijk om de juiste robotstofzuiger te kiezen die past bij jouw huishouden, aangezien elke huishouden anders is. Als je bijvoorbeeld een harde vloer hebt, kan het nuttig zijn om een robotstofzuiger te kiezen met een dweilfunctie. Aan de andere kant, als je tapijten in huis hebt, is een robotstofzuiger met een dweilfunctie niet nodig en zelfs niet bruikbaar. Hieronder vind je een lijst met de top 10 robotstofzuigers die goed beoordeeld worden door gebruikers en die geschikt zijn voor verschillende soorten huishoudens.

Blaupunkt Bluebot Xtreme

#1 Blaupunkt Bluebot Xtreme

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 285 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 56 dB (vrij stil), de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Roborock S7

#2 Roborock S7

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 11 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 67 dB (stil) en de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Eufy Robovac G10

#3 Eufy Robovac G10

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.8 (uit 438 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model niet geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 55 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,2 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Eufy by Anker Robovac 35C

#4 Eufy by Anker Robovac 35C

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.8 (uit 438 reviews). De robotstofzuiger navigeert random door het huis, hierdoor werkt de robot niet erg efficiënt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft geen dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 61 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,25 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Ecovacs Deebot N8 PRO+

#5 Ecovacs Deebot N8 PRO+

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.7 (uit 38 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 67 dB (stil) en is voorzien van een HEPA-filter.

Blaupunkt Bluebot Xboost

#6 Blaupunkt Bluebot Xboost

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 419 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 59 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,6 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Ecovacs Deebot T9+

#7 Ecovacs Deebot T9+

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 85 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 69 dB (stil), de robot heeft een hoogte van 9,3 cm en is voorzien van een HEPA-filter. Bij dit model zit een zelflegend basisstation die de robotstofzuiger leegt, hierdoor kan de robotstofzuiger langer zelfstandig werken.

iRobot Roomba Combo

#8 iRobot Roomba Combo

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 69 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 58 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 8,2 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Medion MD19601

#9 Medion MD19601

Budget keuze

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 61 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 65 dB (stil) en de robot heeft een hoogte van 8 cm.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
iRobot Roomba i7

#10 iRobot Roomba i7

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.5 (uit 501 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een geen dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 65 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 9,3 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

 • Ook verkrijgbaar in iRobot Roomba i7+ met CleanBase

Populaire merken die robotstofzuigers verkopen

Het aanbod van robotstofzuigers groeit gestaag en tegenwoordig biedt elk stofzuigermerk wel een eigen robotstofzuiger aan. Bovendien zijn er diverse merken op de markt die zich specifiek richten op de ontwikkeling en productie van robotstofzuigers, zoals iRobot met haar Roomba-modellen. In 2002 introduceerde iRobot Roomba zelfs de eerste echte robotstofzuiger op de markt.

Daarnaast zien we ook steeds meer robotstofzuigers van bekende merken, waaronder Dyson die inmiddels ook een eigen robotstofzuiger heeft ontwikkeld. Wil je weten welk merk het best beoordeeld wordt en welk model het meest populair is? Bekijk dan onderstaande tabel met de vijf meest populaire robotstofzuiger merken. Hierin vind je tevens het best beoordeelde model, inclusief beoordeling en prijs van het apparaat.

MerkBeoordelingPrijsBest beoordeelde model
Blaupunkt9.1 (284 reviews)€ 387,-Blaupunkt Bluebot Xtreme
Ecovacs8.7 (38 reviews)€ 639,-Ecovacs Deebot N8 Pro+
Eufy8.8 (438 reviews)€ 232,-Eufy Robovac G10
iRobot8.6 (499 reviews)€ 315,-iRobot Roomba Combo
RoboRock9.1 (11 reviews)€ 499,-Roborock S7

Hoe werkt een robotstofzuiger eigenlijk?

De werkwijze van een robotstofzuiger is afhankelijk van hoe deze zijn schoonmaakroute bepaalt, wat per robotstofzuiger kan verschillen. Er zijn doorgaans twee werkwijzen: random en systematisch. Over het algemeen presteren robotstofzuigers die op systematische wijze werken het best.

 • Random: bij de random werkwijze van een robotstofzuiger rijdt deze gedurende een bepaalde tijd willekeurige rondjes. Hierbij kan het voorkomen dat bepaalde plekken in huis niet worden schoongemaakt, terwijl andere delen juist meerdere keren worden gestofzuigd.
 • Systematische wijze: bij de systematische werkwijze van een robotstofzuiger wordt er een plan gevolgd. De robotstofzuiger scant de ruimte en bepaalt op basis daarvan de meest efficiënte manier om de ruimte schoon te maken. Hierbij wordt vaak eerst de omtrek van de ruimte schoongemaakt, waarna de robot in zigzagpatronen binnen dit kader beweegt. Dit heeft als voordeel dat de robotstofzuiger geen plekje overslaat en bovendien veel sneller klaar is.

Tegenwoordig werken de meeste robotstofzuigers volgens een systematische werkwijze. Er bestaan echter nog steeds robotstofzuigers die hun schoonmaakroute willekeurig bepalen, vaak zijn dit goedkopere modellen. Het is echter aan te raden om niet voor dit soort modellen te kiezen, omdat de robotstofzuiger hierbij langer bezig is, niet op alle plekken komt en daardoor niet altijd een goed schoonmaakresultaat levert.

En een robotstofzuiger met dweilfunctie, hoe werkt dat?

Robotstofzuiger met dweilfunctie
De nieuwe iRobot J7 Combo, dit model kan het dweilpad verplaatsen en daardoor uitschakelen.

Veel moderne robotstofzuigers zijn uitgerust met een extra functie, namelijk de dweilfunctie. Hierdoor kan de robotstofzuiger tijdens het stofzuigen ook de vloer dweilen, waardoor beide taken in één keer worden uitgevoerd. Om te dweilen heeft de robotstofzuiger vaak een waterreservoir en een speciale dweil die bevestigd kan worden onder de robot.

Tijdens het schoonmaken wordt dan een kleine hoeveelheid water op de dweil aangebracht, zodat deze de vloer kan schoonmaken terwijl de robotstofzuiger zich voortbeweegt. Het is belangrijk om het waterreservoir regelmatig bij te vullen en de dweil te vervangen of te wassen om te zorgen voor een optimaal schoonmaakresultaat.

Houd er rekening mee dat de dweilfunctie van de robotstofzuiger niet alle dweil taken kan overnemen en dat je af en toe nog zelf de vloer moet dweilen. Toch draagt deze functie bij aan een beter schoonmaakresultaat en is het ideaal voor vloeren waarop stof snel zichtbaar is, zoals donkere vloeren.

iRobot Roomba Combo j7+

De iRobot Roomba Combo j7 is in staat om gelijktijdig te dweilen en stofzuigen. Bovendien kan dit model de dweilfunctie automatisch uitschakelen (inklappen) wanneer het bijvoorbeeld tapijten detecteert, wat erg handig is. Dit model beschikt ook over objectherkenning en kan objecten vermijden tijdens het schoonmaken.

Robotstofzuiger met huisdieren gaat dat goed?

Een robotstofzuiger is zeker een geweldige aanwinst als je huisdieren hebt, vooral als je een huisdier hebt dat veel haar verliest. Om de vloer haarvrij te houden, zou je eigenlijk elke dag moeten stofzuigen. Gelukkig maakt een robotstofzuiger het een stuk eenvoudiger omdat je hem automatisch je huis kunt laten stofzuigen zonder dat je extra inspanning hoeft te leveren.

Als je een robotstofzuiger overweegt voor je huisdieren, is het belangrijk om een model te kiezen dat speciaal ontworpen is voor huisdieren. Gelukkig zijn er modellen beschikbaar met functies die gericht zijn op huisdieren. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een grotere zuigmond die voorkomt dat huisdierharen verstrikt raken. Bovendien zijn er zelfs stofzuigers die zijn uitgerust met geavanceerde functionaliteiten, zoals het vermijden van obstakels, zoals hondenpoep. De iRobot J7 is een dergelijk model dat niet alleen honden- of kattenpoep kan ontwijken, maar ook kabels en andere obstakels, waardoor de robotstofzuiger minder snel vast komt te zitten.

iRobot Roomba J7

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.3 (uit 31 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een geen dweilfunctie en kan over drempels van 2,5 cm. Geluidsniveau van dit model is 66 dB (stil), de robot heeft een hoogte van 8,7 cm en is voorzien van een HEPA-filter. Deze iRobot stofzuiger heeft de nieuwe functie waarmee de robot objecten kan herkennen en ontwijken. Onbekende objecten die de robot niet herkent, zal de robot dan ontwijken.

Wat kost een goede robotstofzuiger?

De prijsrange van robotstofzuigers is zeer uiteenlopend. Er zijn robotstofzuigers die minder dan € 100,- kosten, maar er zijn ook modellen die € 1499,- kosten. Het verschil tussen deze modellen zit voornamelijk in de functies en mogelijkheden van de robotstofzuiger. Zo wordt bijvoorbeeld de duurste robotstofzuiger geleverd met een basisstation dat de robotstofzuiger zelfs kan legen.

Als je op zoek bent naar een goede en goedkope robotstofzuiger, is het belangrijk om te kijken naar beoordelingen van consumenten. Hoewel er op Bol.com veel robotstofzuigers te koop zijn onder de € 100,-, laten de reviews van gebruikers vaak zien dat ze niet erg tevreden zijn over deze goedkope modellen. Hieronder vind je momenteel de best beoordeelde goedkope robotstofzuiger.

Medion MD19601
Budget keuze

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 61 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 65 dB (stil) en de robot heeft een hoogte van 8 cm.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
PrijsklasseBeoordelingBest beoordeelde robotstofzuiger
Onder de € 200,-8.8Eufy Robovac 15C EU
Tussen € 200,- en € 400,-9.1Blaupunkt Bluebot Xtreme
Tussen € 400,- en € 600,-9.1Roborock S7
Tussen € 600,- en € 800,- 8.7Ecovacs Deebot N8 Pro+
Meer dan € 800,-8.0Robot Roomba s9+

Belangrijke informatie bij het kopen van een robotstofzuiger

Er bestaan robotstofzuigers in diverse maten, soorten en met verschillende functies. Het is daarom essentieel om te weten waarop je moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe robotstofzuiger om een teleurstellende aankoop te voorkomen. Hieronder hebben we de belangrijkste punten nogmaals opgesomd, zodat je precies weet waarop je moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger:

 • Wijze van navigeren (schoonmaakroute): hoe een robotstofzuiger door het huis navigeert kan dus verschillen. Verschil tussen wijze van navigeren kan ervoor zorgen dat een robotstofzuiger efficiënt en goed schoonmaakt.
 • Gebruikssituatie: houdt altijd rekening bij het kopen van een nieuwe stofzuiger met je eigen situatie. Heb je een donkere vloer of veel tapijt, check dan goed of de robotstofzuiger goed kan functioneren in jouw huis.
 • Geluidsniveau: hoewel je de robotstofzuiger kan laten werken wanneer je niet thuis bent, kan een laag geluidsniveau toch wel fijn zijn.
 • Hoogte: bekijk altijd naar de hoogte van de robotstofzuiger en ga na of de robotstofzuiger onder meubels kan stofzuigen. Veel stof en vuil hoopt op onder een bank, dus het is handig als de robotstofzuiger deze plek kan bereiken en reinigen. Het is dus extra interessant als dit mee kan pakken.
 • Extra functies: robotstofzuigers kunnen veel handige en nieuwe functies hebben, denk aan een dweilfunctie, objectherkenning of een zelflegend basisstation. Sommige van deze functies zijn handig en werken echt goed.

We hopen met dat je met de bovenstaande informatie de beste robotstofzuiger voor jouw huishouden vindt. Mocht er nog iets onduidelijk zijn of zit je nog met vragen dan kun je ons altijd een berichtje sturen.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 285 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 56 dB (vrij stil), de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 285 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 56 dB (vrij stil), de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 9.1 (uit 11 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 67 dB (stil) en de robot is 10 cm hoog en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.8 (uit 438 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model niet geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 55 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,2 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.8 (uit 438 reviews). De robotstofzuiger navigeert random door het huis, hierdoor werkt de robot niet erg efficiënt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft geen dweilfunctie en kan over drempels van 1,6 cm. Geluidsniveau van dit model is 61 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,25 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.7 (uit 38 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 67 dB (stil) en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 419 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 59 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 7,6 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 85 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 69 dB (stil), de robot heeft een hoogte van 9,3 cm en is voorzien van een HEPA-filter. Bij dit model zit een zelflegend basisstation die de robotstofzuiger leegt, hierdoor kan de robotstofzuiger langer zelfstandig werken.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.6 (uit 69 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 58 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 8,2 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.5 (uit 501 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een geen dweilfunctie en kan over drempels van 2 cm. Geluidsniveau van dit model is 65 dB (vrij stil), de robot heeft een hoogte van 9,3 cm en is voorzien van een HEPA-filter.

 • Ook verkrijgbaar in iRobot Roomba i7+ met CleanBase

De iRobot Roomba Combo j7 is in staat om gelijktijdig te dweilen en stofzuigen. Bovendien kan dit model de dweilfunctie automatisch uitschakelen (inklappen) wanneer het bijvoorbeeld tapijten detecteert, wat erg handig is. Dit model beschikt ook over objectherkenning en kan objecten vermijden tijdens het schoonmaken.

Deze robotstofzuiger krijgt van gebruikers een 8.3 (uit 31 reviews). De robotstofzuiger navigeert via systematische wijze, hierdoor werkt de robot erg efficiënt werkt. Ook is dit model geschikt voor huisdieren. De robot heeft een geen dweilfunctie en kan over drempels van 2,5 cm. Geluidsniveau van dit model is 66 dB (stil), de robot heeft een hoogte van 8,7 cm en is voorzien van een HEPA-filter. Deze iRobot stofzuiger heeft de nieuwe functie waarmee de robot objecten kan herkennen en ontwijken. Onbekende objecten die de robot niet herkent, zal de robot dan ontwijken.