beste robotstofzuiger

In het kort:

  • We hebben reviews bij webwinkels gevonden
  • Op dit moment wordt de Eufy Robovac 11s Wit stofzuiger het beste beoordeeld met een gemiddelde score van 9.1
23% van alle stofzuigers zijn robotstofzuigers. Kortom robotstofzuigers zijn niet meer nieuw. Toch vragen veel mensen zich nog af wat het voordeel is t.o.v. een reguliere stofzuiger. En ga je voor een goedkoop of duur model? Bij de aanschaf van een robotstofzuiger is wat vooronderzoek verstandig!

Is de robotstofzuiger ook werkelijk zo handig?

Het uitvoeren van huishoudelijke taken is voor veel mensen niet echt een favoriete hobby. Toch zijn huishoudelijke klusje nu eenmaal taken die wel moeten gebeuren, anders ligt in een mum van tijd je woning onder het vuil en dat wil je ook niet. Gelukkig leven we in moderne tijden en wordt er wel alles aan gedaan om je het huishouden zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zaten vroeger vrouwen nog met een wasbord op schoot de was schoon te boenen, de hedendaagse huisvrouw of huisman regelt met een druk op de knop dat de was in een uurtje schoon is. Zo ook met stofzuigen. De stofzuiger zelf was al een ingenieus apparaat, maar ook de ontwikkeling van de stofzuiger heeft niet stilgestaan. Al enkele jaren is er de robotstofzuiger op de markt. Vooral voor mensen die een hekel aan stofzuigen hebben, kan dit een uitkomst zijn. Heb je huisdieren, dan kunnen stofzuigers voor huisdieren een waardevolle aanvulling zijn. Maar de ontwikkeling van de robotstofzuiger is nog steeds in volle ontwikkeling. Er zijn dus wel wat zaken waar je aan moet denken als je wilt overgaan tot aanschaf van een robotstofzuiger.

Is een robotstofzuiger ook voor mijn huishouden geschikt?

Het hangt een beetje af van hoe jij je woonruimte in hebt gedeeld, of de robotstofzuiger ook voor jouw huishouden geschikt is. Staat je woonkamer bijvoorbeeld vol met meubelen en andere obstakels dan is een gewone stofzuiger waarschijnlijk beter dan een robotstofzuiger. Een van de belangrijkste vereisten bij een robotstofzuiger is dat dat vloer zoveel mogelijk vrij gemaakt wordt van obstakels. Heb je juist een hele kleine ruimte waar niet al teveel meubels staan, dan kan een robotstofzuiger goed van pas komen. Omdat de robotstofzuigers nog steeds volop in ontwikkeling zijn, is het aan te raden de robotstofzuiger momenteel nog te gebruiken als een aanvulling op de gewone stofzuiger. Nog niet alle robotstofzuigers zuigen namelijk even goed of kunnen de trap ook stofzuigen.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger die de ruimte kan stofzuigen, zonder dat je in de benen hoeft te komen. Je kunt de robotstofzuiger instellen op een programma en ook de tijden zijn instelbaar. Zo kun je hem instellen dat hij gaat stofzuigen als jij niet thuis bent. Afhankelijk van welk type robotstofzuiger je hebt, zal de robotstofzuiger de ruimte doorgaan en als hij met zijn sensoren een obstakel tegenkomt, dat gedeelte overslaan. Ook zijn er robotstofzuigers waarbij je de ruimte moet afbakenen, waarbij hij alleen dat gedeelte zal stofzuigen. Meestal zitten er aan de onderkant en de zijkant borsteltjes, waarmee hij de vloer schoonmaakt. Het opgezogen vuil komt in een bakje in de robotstofzuiger terecht, die je dus regelmatig moet legen.

Verschil tussen type robotstofzuigers

De ene robotstofzuiger is de andere niet, dus de werking per robotstofzuiger kan verschillen. Het verschil zit hem vooral in de wijze waarop de robotstofzuiger de ruimte herkend en obstakels uit de weg gaat. De meeste simpele robotstofzuiger is voorzien van een infraroodsensor. Hiermee kan hoogteverschillen zien en bijvoorbeeld niet van de trap afvallen. Wanneer de robotstofzuiger tegen een meubelstuk of ander object aanrijdt, veranderd hij van richting. Bij wat meer geavanceerde robotstofzuigers kun je de ruimte afbakenen met een magnetische strip. Er ontstaat dan een zongenaamde virtuele muur. De robotstofzuiger zal dan enkel in deze ruimte blijven. Sensoren pikken een signaal op dat de magnetische strip genaderd is en de robotstofzuiger zal een andere richting nemen.

Ook kunnen er verschillen zitten in de hoogte van de robotstofzuigers. De meeste fabrikanten doen er alles aan om hun robotstofzuiger zo plat mogelijk te maken, zodat hij overal onderdoor gaat. Dit wil nogal eens een probleem opleveren. Er gaat nog best wel wat techniek in een robotstofzuiger, inclusief sensoren en borstels en dan moet er ook nog ruimte overblijven voor een bakje waar het vuil in terecht komt. Hoe platter een robotstofzuiger is, des te gemakkelijker gaat hij onder meubels door.

Een ander belangrijk onderdeel is de accu. Vooral in de oplaadtijd kunnen hier grote verschillen zitten. Een robotstofzuiger heeft meestal een Li-ion accu. Deze accu kan er in de meeste gevallen uitgehaald worden om geladen te worden. Bij de betere merken zit de robotstofzuiger in een laadstation. Wanneer de robotstofzuiger merkt dat de accu leeg raakt, gaat hij terug naar het laadstation om op te laden en eventueel gaat hij nadien weer verder. Hoelang de robotstofzuiger met een volle accu doet, hangt vooral af van de ondergrond. Als de ondergrond glad is vergt dit veel minder energie dan een ruwe ondergrond van bijvoorbeeld tapijt. De gemiddelde oplaadduur van de accu zal rond de 2 tot 2,5 uur liggen, maar er zijn ook uitzonderingen, waarbij de accu 4 of 5 uur opgeladen moet worden.

Welk merk robotstofzuiger is de beste?

Er zijn talloze verschillende merken robotstofzuigers op de markt, dus het kan soms best een lastige klus zijn om de beste robotstofzuiger uit te kiezen. Vrijwel alle bekende merken van huishoudelijke elektronica hebben wel een robotstofzuiger in het assortiment, maar er zijn ook merken die zich speciaal op stofzuigers of robotstofzuigers toegelegd hebben. De iRobot Roomba is de eerste echte robotstofzuiger die in 2002 op de markt kwam. Het merk bestaat nog steeds en brengt goede robotstofzuigers uit. Ook het bekende stofzuigermerk Dyson doet volop mee in de markt van de robotstofzuigers en is heel goed in innovaties. Wil je het nieuwste van het nieuwste dan is Dyson zeker aan te bevelen.

Het is verbazingwekkend hoe verschillende de prijzen tussen de verschillende merken zijn. Je kunt al een robotstofzuiger kopen voor minder dan € 100,- maar ook één van meer dan € 1.000,-. Het belangrijkste is om niet direct op het merk te letten, maar vooral ook op de specificaties en hoe de robotstofzuiger het beste aan jouw eisen kan voldoen.

Wat is de toekomst van de robotstofzuiger?

De ontwikkeling van robotstofzuigers is nog lang niet afgelopen, sterker nog, we zijn nog maar net begonnen. De robotstofzuigers zullen met steeds slimmere technieken uitgerust worden, zodat zoveel mogelijk werk uit handen genomen wordt. In de toekomst kunnen we dan ook robotstofzuigers verwachten met een 360° camera, die de hele ruimte kunnen scannen en dan zeer exact kunnen stofzuigen. Honden- en kattenpoep en vochtig vuil is het grootste probleem bij robotstofzuigers. Als hij hier overheen gaat wordt je ruimte niet schoner, maar juist vuiler. De toekomstige stofzuigers voor huisdieren zullen sensoren krijgen die vochtig vuil kunnen herkennen en een poepsensor aan boord hebben. We zullen in de toekomst dus nog veel innovaties betreffende robotstofzuigers mogen verwachten.